Lokakuun jäsenilta, mustavalkoisena

Jäsenillan aiheena mustavalkoisuus. Helpolle kuulostava, mutta kuitenkin varsin monimuotoinen aihe. Ville johdatteli aiheeseen lyhyellä kalvosulkeisella ja perään käytännön kuvien muokkaamisella. Toivottavasti esitys herätti enemmän kysymyksiä kuin antoi vastauksia, sillä Villen sanoin: ”Kuvaamaan oppii kuvaamalla ja kuvankäsittelyn oppii käsittelemällä kuvia”.

Esimerkeillä oli kuvan muuttaminen mustavalkoiseksi kolmella eri tavalla, ja yllätys yllätys, kolmas vaihtoehto on se jota kohti olisi tavoitteena mennä.

  1. Paina kuvankäsittelyohjelman nappia ”Muuta mustavalkoiseksi”
  2. Käytä kuvankäsittelyohjelman valmiita esiasetuksia ”Presets/ vastaava” kuvan muuttamiseksi mustavalkoiseksi
  3. Perehdy kuvankäsittelyohjelmassasi sävy, kylläisyys, vaaleus asetuksiin (hue, saturation, lightness) säätimiin ja niiden asetusten muuttamiseen. Harjoittele tuntemaan näiden säätimien käyttöä. Ja kun asiassa pääsee alkuun, voi vaikka alla olevien videoiden opastuksella jatkaa harjoittelua oman tyylin löytämiseksi.

Työtä vaatii että ”pääsee jyvälle” siitä miten muuttaa kuvaa sellaiseksi, kun kuvittelit sen mustavalkoisena olevan. Adoben ohjelmistoilla Ville asiaa opasti ja näytti. Vastaavia säätöjä on eri kuvankäsittelyohjelmissa, joissain enemmän ja joissain vähemmän. Periaatteet, siitä miten värejä tulisi säätää niin että mustavalkoinen kuva saadaan säädettyä suuntaan tai toiseen, on kuitenkin kaikilla ohjelmilla saman suuntainen.

Mitenkäs nyt sitten asiaan pääsee käsiksi…ja vaikka vähän itse harjoittelemaan???

No, harvassa on ne asiat joista ei tietoa YouTubesta löydy. Tässä pari linkkiä videoihin. Ensimmäinen video on Villen esityksen taustavoimana toiminut video

Ja tässä toisena on Eileen Rafferyn video jossa perehdytään sitten enemmän perusteisiin ja kuulijan ajatusmaailman ohjaamiseen siihen, mitä tulisi ymmärtää värikuvan muuttamisesta mustavalkoiseksi. Videossa on esimerkein näytetty ja kerrottu (sävy, kylläisyys ja vaaleus) asioista värikuvasta mustavalkoiseksi muutoksessa.

Vaikeammin ja helpommin ymmärrettäviä videoita löytyy vaikka kuinka paljon. Tässä kuitenkin näin alkuun kaksi esimerkkiä.

Jäsenillasta vielä muistilistalle muutama asia.

-Vuosikilpailu on polkaistu käyntiin, kurkkaa kymenkamerat.fi etusivua, siellä on nappula VALOKUVAKILPAILU 2023

-Vuosinäyttelyn ohjeistus on tulossa piakkoin. Käytännössä kuvien määrittely tulee olemaan sama kuin vuosikilpailun digikuvissa. Kuvia jokainen seuran jäsen saa lähettää maksimissaan 15 ehdolle näyttelyyn. Ja tavoitteena on että jokaiselta osallistujalta pääsee kuva näyttelyyn

-Digi- ja vedoskisa aihe marraskuussa on ”Henkilö”.

-Suomen kameraseurojen Seuracup ja FIAP:n The World Cup for clubs lähestyy. Tähän kisaan osallistuminen on ilmaista (tai siis seura maksaa). Ohjeita kisoihin ei vielä ole tullut, mutta kiinnostuneimmat voivat käydä katsomassa viimevuoden ohjeita, vastaavilla ohjeilla varmaan mennään myös nytkin: https://www2.sksl.fi/seuracup/

-Käsisalaman koulutustilaisuus lähestyy ja ilmoittautuminen sinne on vielä hetken avoinna, lisätietoja aiemmissa julkaisuissa sivuillamme.

-Aaltoja- tapahtuman kuvauskoulutus ja kamerakävely on myöskin seuran ohjelmassa, jäsenkirjeissä aiemmin on ollut näistä tietoa.

Ja ensikuun jäseniltaan sitten jokaiselta kuvia joko tuolta Aaltoja- tapahtumasta tai muuten vaan ”viimeksi ottamani kuva” – idealla. Tarkoitus olisi katsella kuvia ja keskustella niistä ja ryhmässä kehittyä kuvien katselijoina ja saada vinkkejä kunkin omaan kuvaamiseen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *