Terveisiä Kirsi MacKenzien maisemakuvauskurssilta

Kouvolan kameraseura järjesti maisemavalokuvauskurssin. Opettajana oli Kirsi MacKenzie, ja kyllä kannatti käydä. Kurssilaiset saivat ajatellakseen oman kuvaamisensa tyyliä tai suuntausta tai omaperäisyyttä hyvien esimerkkien avulla. Eniten oppia tuli eri tekniikoista kuvata kuvia ja noita tekniikoita harjoitettiin ihan kädestä pitäen tekemään. Ehkä jopa opittiin mikä kuvauskalusto sopi mihinkäkin tilanteeseen tai halutunlaiseen lopputulokseen pääsemiseen.

Oli hienoa katsoa pitkän valotuksen kuvia, ymmärtää niissä käytettyä tekniikkaa, objektiiveja ja suotimia. Ja huomattiin, ehkä vähän yllätyksenä… miten valmiita kuvat olivat kamerasta tullessaan ja miten kevyttä niiden editointi saattoi olla. Toisaalta, mihin kovalla editoinnilla pääsee jos siihen on tarvista.

Mukavaa että naapurikameraseura järjesti tilaisuuden. Kaksi päivää ja 35€ ei ollut kovin suuri uhraus taloudellisesti. Kurssille pääsi vaikka ilmoittautuminen meinasi mennä ohi aikataulusta, tai oikeastaan menikin aika paljon. Oli mukava viettää aikaa hyvän ja innostavan opettajan opeissa.

Ensimmäisenä päivän alkuun kuunneltiin Kirsin luentoja ja syönnin jälkeen lähdettiin kuvaamaan. Lauantaina oli parempi sää kuin sunnuntaina (tai siis ainakin piti olla)!

Lauantaina oli parempi ilma. Kirsi opastaa pitkän valotuksen saloja.
Tai ainakin piti olla…

Pitkien valotuksien ja suotimien, jotka mahdollistivat nuo valotusajat, harjoitteluun ei jäänyt paljoakaan aikaa, mutta hyvin se käytännössä opetettiin ja runsain esimerkkikuvin asiaa tutkailtiin.

Kyllä ne valikot sieltä löytyi

Päällekkäisvalotusta kameralla kuvaten, ei jälkikäsittelynä, pääsi melkein jokainen kokeilemaan. Kameran valikot ja käyttäjän tekniikat olivat aluksi hakusessa, mutta kyllä ne sieltä hiljalleen löytyivät.

Vaselliinisuodinta kokeiltiin, kuvattiin. Samoin Helioksen objektiivia kanonistit saivat kokeilla ja huomata miten vaativaa ”jalkazoomin” käyttö oikeasti on.

Heilautuskuvia, liikekuvia zoomin kanssa ja vaikka mitä muutakin ehdittiin kokeilemaan.

Sunnuntaina kukin kurssilainen sai esitellä kurssin aiheen kuvia ja vähän muitakin kuvia. Pinoamistekniikkaa, HDR, eli laajan valotusalueen kuvia sekä useasta kuvasta koottuja äärimmäisen tarkkojen ”panoraamakuvien” tekemistä tarkasteltiin erilaisten ohjelmien avulla. Kaikkea ei tietenkään tuossa ajassa pystytty harjoittelemaan, mutta aivan mahtavan materiaalin kurssilaiset saivat mukaansa, ja sen avulla pääsee hyvin näissäkin opeissa alkuun. Kurssilaisten kuvia katsottiin yhdessä, ja saimme myös Kirsin kommentit kaikista kuvista sekä ehdotuksia miten kuvia voisi käsitellä edelleen. Kirsi kertoi ja näytti oman kuvien käsittelyn työnkulun luontokuviin ja kertoi myöskin potrettikuvista ja lintukuvista.

Oli mielenkiintoista ja mukavaa!!!

Kirsin kuvia voi tarkastella hänen facebookinsa ja instagraminsa kautta tai vaikka täältä: https://kirsimackenzie.wixsite.com/kirsi-mackenzie

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *