Ajatustyötä ja harjoittelua tammikuun jäseniltaa varten

Harrin kanssa kävimme hakemassa esimakua teräsvillan polttamisesta.
Ensin etsittiin sopivat paikat missä kuvausta olisi järkevää kokeilla. Sitten harjoiteltiin villan sytyttämistä ja pyörittämistä niin että jäsenillan kuvauksissa päästään ainakin alkuun. Eri villaseoksia testailtiin ja haettiin mielikuvaa siitä mitä kuvaaminen oikeasti tulee olemaan.

5 s/ f 6,3/ 37mm/ iso64 Villasekoitus N:o 0 ja 2

Harri pyöritti palavaa teräsvillaa keittiövispilän avulla ja yhdessä laskettiin sen palamisaikaa sekä mietittiin että miten se kuvaaminen olisi järkevää. Yksi vispilällinen teräsvillaa palaa noin minuutin tai puolitoista, mutta noita säkeneitä siitä lentää 15-20 sekunnin ajan.

Yksi pyörittäjä saa 10 minuutissa apurin kanssa aikaan yhden kuvauskerran. Vispilä ladataan teräsvillalla, kuvaajat laittavat kameransa valmiiksi, villa sytytetään palamaan ja pyöritys + kuvaaminen alkaa. Kun säkeneet loppuvat palaa villamöykky vielä tovin pelkkänä hehkuvana pallona vispilässä.

5 s/ f 6,3/ 37mm/ iso64 Villasekoitus N:o 0 ja 2, Säkeneet loppuivat, hehkuva möykky on vispilässä.

Lopuksi tulikuuma vispilä täytyy viilentää, tyhjentää ja ”ladata” uudelleen.

Tunnissa viisi tai kuusi kuvauskertaa yhdellä pyörityspaikalla (yhdellä tulenpyörittäjällä) on hyvä odotusarvo. Yhdellä kuvauskerralla saa 2-3 kuvaa jos kaikki menee kohdalleen (toiveajattelua 😉 )

10 s/ f10/ 28mm/ ISO64 Villasekoitus N:o 0 ja 2

Kamerasta kannattaa opetella ainakin seuraavat asiat etukäteen:

  1. Objektiivin manuaalinen tarkennus kohteeseen. Eli asetetaan kuvauspaikalla tarkennus kohdalleen niin että kuvaa otettaessa tarkennuspiste ei enää muutu.
  2. Pienin mahdollinen ISO-arvo, Yleensä ISO100. Pienin ISO siksi ettei pitkällä valotuksella kuvaa tule kohinaa.
  3. Manuaalinen suljinaika, 5-10s on hyvä lähtökohta. Suljinaika määrittelee paljonko lentäviä valopisteitä kuvaan tallentuu.
  4. Aukkoarvo riippuu sitten objektiivistasi, f4-f10 väliltä kannattaa aloittaa.
  5. Sarjakuvaus/ajastettu kuvaus on hyvä laittaa kameraan päälle. Eli kun painat kerran laukaisinta, kamera ottaa vaikka 10 kuvaa peräkkäin ilman että sinun täytyy tehdä mitään. Näin yhdestä kuvauskerrasta saa 2-3 kuvaa kipinöiden lentämisestä.
  6. Kuvausetäisyys pidetään sellaisena etteivät kipinät lennä kameroihin asti. Niinpä 35-50 mm on hyvä lähtökohta polttovälille. Kuvauspaikalla tilanne saattaa olla toinen, riippuu vähän kaikesta.

Kun kokoonnumme Viikarissa ennen kuvauspaikalle menoa, nämä asiat kerrataan. Selvitäthän kuitenkin etukäteen sen miten nämä asetukset kamerassasi toimivat. Näin päästään kuvaushommiin nopeammin.

10s/ f10/ 28mm/ISO64 Villa N:o 0

Kuvan ottamista varten jalusta on ehdoton apuväline. Jos Sinulla ei ole jalustaa, kysele vaikka kymenkameroilta sähköpostilla josko jollain olisi jalustaa antaa lainaan.

Etälaukaisin tai ajastettu kuvaus estää kameran tärähtämisen kuvaustilanteessa. Tässä kuvaustavassa OK, mutta ei mitenkään välttämätön juttu.
Tasku/otsalamppu on hyvä olla mukana liikkuessa ja ehkä kameran asetuksia säätäessä. Kuvausten aikana sitten lamput pidetään sammuksissa.

10s/ f10/28mm/ ISO64 Villa N:o 2

Tunnissa saa jokainen varmaan muutaman onnistuneen kuvan. Kannattaakin varustautua pidempään kuvausretkeen jos mielii useampia onnistuneita kuvia saada otetuksi. Luulen että kuvausilta venyy kohtuu pitkäksi jos tämä kuvaus alkaa kiinnostamaan. Ainakin minä olen ihan innoissani tulevasta jäsenillan ohjelmasta. Varaudutaan villan määrällä ja löyhällä aikataululla siihen että jäsenillasta tulee normaalia pidempi.

Nämä kuvat on nopeasti räpsitty yllä olevien ohjeiden mukaan. Ohjeita on varmasti monia erilaisia, toinen toistaan parempia.

Ja ei, näitä kuvia ei ole sommiteltu vielä mitenkään, ovat vain dokumentteja että jotain käytiin räpeltämässä 🙂

Loppuun vielä kuvasarja yhdestä kuvauskerrasta, eli yhdestä villan palamisesta. Kuvat on otettu viiden sekunnin valotuksella. Kuvien välissä on muutaman sekunnin tauko koska unohdin laittaa sarjakuvauksen päälle. Yksitellen kuvia ottaessa aikaa hukkuu näpräämiseen… pah, no tulipa opittua kantapään kautta että asetukset on valmisteltava etukäteen huolella.

-hannu-

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *